Despre Noi  

 

Scoala generala 
        Prima informatie privind învătământul în localitatea Bazna datează din 14 februarie 1780 (un proces - verbal al prezbiteriului evanghelic în care se aminteste despre dascălul scolii - Schulmeister).                                                                                                                                                                       
        În 1790 scoala dispunea de un local propriu. În arhiva scolii se păstrează un registru matricol din anul 1870 (în cl. I erau înscrisi 21 de elevi în trei clase de vârste diferite ).

        În 1861 s-a construit actuala clădire cu etaj extinsă in 1934 cu încă 2 săli de clasă. În 1902 femeile au construit zidul scolii, din piatră, pe care este inscriptionată această dată. În jur de 1820 s-a înfiintat la Bazna Scoala confesională în limba română, care în 1865 avea local propriu. Între 1941 – 1942, Scoala românească functiona cu două posturi de învătători în clădirea nr. 3 a scolii.

  După 1948 cele două scoli ( cu predare în limba română si limba germană ) s-au unit si au funcţionat ca scoală elementară de 7 clase, apoi de 8 clase până în 1980 cu limba de predare romana si germană. Între 1981-1990, a functionat si treapta I – zi ( cl. I-X ) profil mecanic. Între 1986-1990 a functionat treapta a II-a liceu seral, profil mecanic, afiliată la Liceul St. L. Roth Medias. 

 Între 1990-1995, scoala a functionat cu clase de predare în limba română (I-VIII) si germană (I-IV simultan). După 1995 s-a desfiintat sectia cu predare în limba germană. 

 Scoala functionează in anul scolar 2015-2016 cu structurile: gradinita Bazna, Școala Primară Velt (clasele I-IV și grădinița) si Școala Gimnazială Boian (clasele I-VIII și grădinița). La nivelul fiecărei structuri, există un coordonator al activitătii curente. În anul scolar 2015-2016, Scoala Gimnaziala Bazna functioneaza cu 5 clase nivel primar si 6 clase nivel gimnazial. Gradinita Bazna are 2 grupe cu un total de 45 copii. Scoala Boian functioneaza cu 5 clase invatamant  primar si 4 clase gimnaziale. Grădinita Boian are doua grupe cu 45 copii. In Velt, exista 4 clase invatamant primar si o gradinita cu o grupa de 25 copii. Numărul de copii înscriși la începutul anului școlar:

Grădiniță              - 115 copii

Ciclul primar         - 233 de elevi

Ciclul Gimnazial    - 200 de elevi

Toate corpurile si clădirile sunt autorizate sanitar. Unitatea functionează într-un singur schimb.

 

Istoria Satului 
 
                Localitatea este mentionata pentru intaia data in 1270, an in care regele Stefan al III-lea daruieste nobilului Bozouch din satul Bazna, care se afla pe Valea Morii, dar mai spre vest, catre localitatea Boian. Localitatea Bazna a fost atestata documentar in 18 februarie 1302, printr-un act in care consiliul unei manastiri din Oradea adevereste cu un comite sas a donat localitatea denumita Bazna bisericii catolice din Alba Iulia.               
        Rudolf Rothens, in lucrarea Memorabilae Europae, aminteste de Bazna prin apele minerale care se gasesc in aceasta localitate in (1749), iar dr. Klaus, in studiul Izvoare tamaduitoare din monarhia austriaca, se refera la binefacerea apelor din Bazna.                             
          Localitatea este renunumita si dupa rasa de porci care poarta numele localitatii. S-a format in urma unor incrucisari nedirijate intre scroafe de rasa Mangalita si vieri de rasa Berk, incepand din anul 1872, in localitatea Bazna, din Transilvania, utilizandu-se si consangvinitatea. Produsii rezultati, avand insusiri productive superioare rasei Mangalita, au fost apreciati de crescatori, astfel ca populatia hibrida s-a raspandit in scurt timp in jurul oraselor Medias, Sighisoara, Sibiu si Fagaras, datorita precocitatii si prolificitatii superioare fata de rasa materna, locala.